Najaarspremières

Dit najaar belooft spannend te worden, er zijn maar liefst negen premières. Niet alleen van enkele ouwe getrouwen, maar ook van verrassende nieuwe samenwerkingen. En …. een acteerdebutante waagt de stap naar de theaterzaal!  Een overzicht.


BART KAËLL & LUC APPERMONT – Luc en Bart een paar apart
Première: vrijdag 23 september 2022, 20u15, Cultuurcentrum De Kimpel, Bilzen

In 2018 trokken Bart Kaëll en Luc Appermont voor het eerst samen naar het theater voor een intieme reis door hun professioneel leven en hun ondertussen meer dan 40 jaar lange relatie. Met nooit eerder vertelde anekdotes werd het publiek meegezogen in een nostalgische avond met een lach en een traan. Bart en Luc zijn nog lang niet uitverteld. Deze twee monumenten uit de Vlaamse showwereld hebben nog ontelbare anekdotes zowel van voor als achter de schermen, maar ook nog mooie en pakkende verhalen uit hun persoonlijk leven. Met uiteraard ook deze keer veel aandacht voor muziek: verrassende songs, maar ook bekende nummers in een nieuw jasje. Hierbij worden ze begeleid door een ijzersterke vijfkoppige liveband.

Met: Bart Kaëll (verteller, zang), Luc Appermont (verteller, zang), Marc de Boeck (piano, accordeon), Claude de Maertelaere (piano, trompet), Raf Helsen (drums), Kristof Aerts (bas), Jan Decombele (gitaar)

 

JUDAS THEATERPRODUCTIES – Josephine B. (The musical)
Première: donderdag 6 oktober 2022, 20u, Fakkeltheater Rode Zaal, Antwerpen

Josephine B. vertelt het verhaal van ’s werelds bekendste revuester, activiste, spion: Josephine Baker. Begin jaren ’20 maakt Josephine haar debuut op Broadway om zo de eerste zwarte ‘superster’ te worden. Als activiste wendde zij van het begin af haar roem aan om de positie van zwarte mensen te verbeteren waardoor de revuester uitgroeide tot een boegbeeld binnen de kwestie van de rassendiscriminatie in Amerika. Een revue over Josephine Baker. Van het begin in armoede tot het einde: gestorven tussen de recensies van haar laatste show in een Parijse hotelkamer. En natuurlijk alles er tussenin: haar verzetsdaden en spionage tijdens de Tweede Wereldoorlog, haar confrontatie met rassendiscriminatie, haar huwelijken, haar verlangen naar een kind, haar successen en flops op het podium. Bekende songs als J’ai Deux Amours, Don’t Touch My Tomatoes en Paris Paname komen uiteraard aan bod en worden aangevuld met twintig nieuwe songs.

Met (o.a.): Sandrine Van Handenhoven (Josephine Baker), Kobe Van Herwegen (Jo Bouillon), Matthew Michel (Pepito Abatino), Juan Gerlo (Paul Collin), Bob van de Weijdeven (Jacques Abtey), Victor Marinus (Walter Winchell) + zeskoppig liveorkest o.l.v. Thomas Vanhauwaert, Martin Michel (regie), Allard Blom & Frank Van Laecke (script), Allard Blom (liedteksten), Sam Verhoeven (muziek), Thomas Vanhauwaert (muzikale leiding), Arno Bremers (decor- en kostuumontwerp)

 

ERIK VAN NEYGEN – Over 7 bruggen
Première: vrijdag 7 oktober 2022, 20u30, GC De Bosuil, Overijse

Eerlijk. Dat is het woord dat het beste past bij Erik Van Neygen. Zowel bij de artiest Erik Van Neygen als bij de mens. Luister je naar 50 jaar liedjes, dan ken je hem als persoon, de zanger met het muzikaal verleden bij Johan Verminnen, Pendulum en Raymond van het Groenewoud. Sinds 1974 vaart hij zijn eigen koers en zingt hij zijn liedjes, sober en direct. Aanvankelijk schrijft hij zijn eigen teksten. Vaak met de nodige zelfrelativering en humor. Af en toe gaat hij te rade bij tekstschrijvers Jeroen Le Compte, Marc Van Caelenberg of Willy Smets. Over de gewone dingen des levens wil hij zingen, in folk- of countrystijl. In 1990 werd hij ‘wereldberoemd’ in Vlaanderen met het nummer Veel te mooi. Het begin van een leven vol muziek en liefde met Sanne. Erik is 70 geworden. Het moment voor de solo-theatertournee Over 7 bruggen. Een ontroerende en betoverende voorstelling met dochter Maartje Van Neygen als sidekick.

Met: Erik Van Neygen (zang, gitaar), Maartje Van Neygen (zang), Didier De Ruytter (keyboards), Philip Bruffaerts (gitaar), Stef Wouters (gitaar)

 

TGdeLINK: DEBBIE CROMMELINCK – LEEN DENDIEVEL – BERT VERBEKE – But I said no, no, no
Première: maandag 10 oktober 2022, 20u, NTGent Arca, Gent

Actrices Leen Dendievel, Debbie Crommelinck en acteur en muzikant Bert Verbeke brengen in deze muziektheatervoorstelling een aangrijpend verhaal over wat was en wat had kunnen zijn rond het icoon Amy Winehouse. Doorspekt met enkele van Amy Winehouse haar meest beklijvende songs, zoeken ze antwoorden. TGdeLINK is het theatergezelschap, geleid door theatermaakster Debbie Crommelinck, met acteurs Bert Verbeke en Jef Hoogmartens als vaste leden. Het gezelschap maakte o.a. Naamloze Gebeurtenis, The Beauty Queen of Leenane en Vrijen Met Dieren, en bespeelde hiermee al verschillende culturele centra.

Met: Debbie Crommelinck (spel, zang), Leen Dendievel (spel, zang), Bert Verbeke (spel, zang)

 

NIGEL WILLIAMS – De weg kwijt
Première: vrijdag 14 oktober 2022, 20u, CORSO, Berchem

De nieuwe stand-upcomedyshow van Nigel Williams. Is het een gevolg van corona? Van de dreigende klimaatverandering? Van een almaar vreemder wordende gedigitaliseerde wereld? Of heeft hij gewoon een slag van het ouder worden gekregen? “Tijdens de lockdowns heb ik veel geslapen en ik ben kennelijk wakker geworden in een andere dimensie” zegt de ondertussen Belg geworden Britse stand-upcomedian. “Het is alsof ik alles ervaar in spiegelbeeld van wat het vroeger was. Ben ik links? Rechts? Of lig ik gewoon op de middenberm te dromen?” Nigels kompas werkt niet meer en hij is de weg volledig kwijt. Hij weet zelfs niet of hij wel een weg zoekt. Hij worstelt met de vraag: ben ik het? Ligt het aan mij, of is de wereld plots binnenstebuiten en ondersteboven? Durf samen met hem de absurditeit van deze verwarrende en gekke tijden, van deze nieuwe realiteit onder ogen zien en er hard om lachen.

 

AN NELISSEN & INTGENIEP – Viva la muerte!
Première: zaterdag 22 oktober 2022, 20u15, CC Leopoldsburg

An Nelissen en het absurdistische trio Intgeniep zoeken in deze cabaretvoorstelling de grenzen op van de dood. Op het eerste gezicht is de dood te betreuren. Op het tweede gezicht ... ook. Maar... als je blijft kijken, lang genoeg, valt er veel te feesten, te vieren, te lachen. Met een traan. Tranen met tuiten lachen. Het mag al eens. Viva la muerte!, een doodgewone voorstelling van vier geestige geesten.

Met: An Nelissen (spel), Jo Tambuyzer, Maarten Schuermans, Wouter Voorspoels (Intgeniep) (spel, muziek)

 

EVERGREEN MACHINE – Evergreens voor de eeuwige jeugd
Première: woensdag 26 oktober 2022, 15u, CC Stroming, Berlare

Laat je katapulteren naar een ver verleden. Toen een plaat nog echt een plaat was, liedjes werden gemaakt om op te dansen en refreinen werden geschreven om uit volle borst mee te zingen.

Vijf muzikanten die hun strepen verdienden bij onder andere K’s Choice, Meuris en Venus in Flames, grasduinen in de platenkast van hun ouders en grootouders en brengen je nu klassiekers uit de periode 1930 tot 1970. Popmuziek die gebeiteld staat in ons collectief geheugen. Hits van Bobbejaan Schoepen, The Beatles, Chuck Berry, Tom Jones, The Shadows en Willy Sommers of van Elvis, Neil Diamond, Jo Leemans, Fats Domino en Will Tura hebben op het eerste gezicht misschien weinig gemeen, behalve dit: Ze zijn zo mooi, na al die jaren. Stuk voor stuk tijdloze liedjes. Evergreens voor de eeuwige jeugd.

Met: Gert Bettens (zang, gitaar), Jan De Campenaere (zang, gitaar), Reinout Swinnen (zang, keyboards), Koen Lieckens (drums), Bart Van Lierde (bas)

 

CARRY GOOSSENS, NELE GOOSSENS, PETER THYSSEN, SAM VERHOEVEN, JESSICA CELMER & MARIA VANLOMMEL – Maria van’t frituur
Première: donderdag 10 november 2022, 20u, Fakkeltheater Rode Zaal, Antwerpen

Maria Vanlommel, de legendarische frituuruitbaatster in Antwerpen die al bijna 40 jaar voor de nodige ambiance zorgt achter de toog van Frituur Number 1, speelt zichzelf in de volkse komedie Maria van’t frituur. Ze wordt op het podium omringd door een professionele cast: Sam Verhoeven, Carry Goossens, Peter Thyssen, Nele Goossens en Jessica Celmer. De regie is in handen van Jan Geers. Maria van’t frituur gaat over het verlies van waarden, vriendschappen, de teloorgang van de cafécultuur en de strijd van kleine zelfstandigen die in de buurt proberen te overleven. De spil van het verhaal is Maria, zij speelt zichzelf, de vijf acteurs spelen klanten. Het acteerdebuut van Maria van’t Frituur, nu al veelbesproken.

Met: Maria Vanlommel, Sam Verhoeven, Carry Goossens, Peter Thyssen, Nele Goossens, Jessica Celmer

 

JELLE CLEYMANS – Roubaix
Première: donderdag 17 november 2022, 20u, CC Zoetegem, Zottegem

Roubaix is Cleymans’ vierde soloalbum. In zijn eigen, frivole stijl brengt hij samen met zijn vijfkoppige band een ode aan het struggelen. Hij probeert de schoonheid van het afzien te grijpen in een dozijn nieuwe songs. Want niemand ontsnapt aan een gezonde portie twijfel of tegenslag. Ook een zanger niet. Dan kunnen we het maar beter proberen te omarmen. Dan kunnen we er maar beter mee aan de slag. Er af en toe om huilen. Maar er vooral een goeie geut om lachen. Op onze zoektocht naar het grootste geluk, moeten we af en toe een beetje afzien. Dat hoort er nu eenmaal bij. Maar als we dat doen, dan wacht de velodroom op ons als opperste beloning. Sommigen zijn een vlakke tijdrit, maar wij, wij zijn Parijs-Roubaix.


Met: Jelle Cleymans (zang), Peter Verhaegen (bas), Patrick Steenaerts (gitaar), Alano Gruarin (piano), Jan Cleymans (sax, klarinet), Yves Baibay (drums)


Verklapt-Zomervertellingen 2022

Gratis humoristische optredens op dinsdagavond om 20:00 op mooie locaties in openlucht: 

05/07 Joost Van Hyfte @ Herentals Recreatiedomein Netepark
12/07 Nigel Williams @ Puurs-Sint-Amands Park Fort Liezele 
19/07 Jeron Dewulf @ Merksplas Open Schuren Merksplas-Kolonie
26/07 Nele Goossens @ Herselt VTC de Mixx
02/08 Nele Bauwens @ Sint-Katelijne-Waver Sint-Michielsdomein
09/08 Bert Kruismans @ Lille De Lilse Bergen
16/08 Grof Geschud @ Geel Stadspark
23/08 Kim Van Den Heuvel & Vincent Voeten & Jade Mintjens @ Heist-op-den-Berg Hof van Riemen

Vergeet geen stoeltje, kussen, deken mee te brengen!

Meer info: www.verklapt.be

 


Maria van't frituur

Maak kennis met Maria van’t frituur, een nieuwe theatervoorstelling genoemd naar en mét Maria van ’t frituur, de bekendste en meest legendarische frituuruitbaatster van Antwerpen.
De voorstelling speelt – waar kan het ook anders – in het Fakkeltheater, in de Hoogstraat, Antwerpen.

Maria van’t frituur is een volkse komedie -mét the one and only Maria van’t frituur- over het verlies van waarden, vriendschappen, de teloorgang van de cafécultuur en de strijd van kleine zelfstandigen die in de buurt proberen te overleven.

Met: Carry Goossens - Nele Goossens - Peter Thyssen - Sam Verhoeven - Jessica Celmer & Maria van't frituur (Maria Vanlommelen)

Regie: Jan Geers
Productie: Garifuna bv

Première 10 november 2022 (20:00) 
Speeldata: 11 - 12 – 13 – 17 – 18 - 19 - 20 - 24 - 25 - 26 - 27 november 2022 & 1 - 2 - 3 - 4 december 2022

Tickets: www.fakkeltheater.be
 

GAZET VAN ANTWERPEN:
https://www.gva.be/cnt/dmf20220601_97081916

HET LAATSTE NIEUWS:
https://www.hln.be/antwerpen/bekendste-frituuruitbaatster-van-t-stad-speelt-zichzelf-in-nieuwe-theatervoorstelling-ik-gebruik-mijn-ervaring-in-de-frituur-in-mijn-rol~acd9d678/?fbclid=IwAR3mJAlErNIlHD1MKvxeTkMfHmGurwdFdqzXoM_bK2sxwHDE6LADY0yruGs

 

 


Aan alle mooie liedjes komt een eind

22 jaar geleden stapten Nele Bauwens, Tine Embrechts en Lucas Van den Eynde voor het eerst samen het podium op met het muziekprogramma Jukebox 2000, een interactieve voorstelling waarbij het publiek uit 100 Nederlandstalige liedjes de selectie kon bepalen. Het werd een heerlijke periode die meermaals verlengd werd omdat het publiek het interactieve systeem en de nostalgie van al die liedjes steeds opnieuw kon bekoren.

En nu, na 22 jaar, brengen ze voor de aller-allerlaatste keer Den Jukebox. 

Op zondag 22 mei 2022 (15u) sluiten ze af met een knal, in stijl, in De Roma, Antwerpen.

Met Tine Embrechts (zang), Nele Bauwens (zang), Lucas Van den Eynde (zang) en een 10-koppig orkest o.l.v. Jan Van Looy.

 

 


Reportage ATV *Het Mengelmoes* met Gene Bervoets & Koperkwintet Brassery

Het Mengelmoes, Onschaemte Stoutheijt & Wulpsche Bottigheên met Gene Bervoets & Koperkwintet Brassery.

Het Mengelmoes is een anoniem handschrift uit 1696 met liedteksten vol seks, volkse humor, de duivel, overmatig drankgebruik, geweld, libertinisme en pornografie.
Dit uitgesproken Antwerps erfgoed heeft 330 jaar censuur overleefd, wordt nu herontdekt en publiek gemaakt dankzij de muzikale herwerking door het Antwerpse ensemble Brassery.
Sven Molenaar is auteur van het boek, Marc Goris arrangeur/componist van de muziek, Koperkwintet Brassery de uitvoerder met Gene Bervoets als zanger.

Het Mengelmoes ongecensureerd en zoals het echt was, na 330 jaar terug naar ’t stad!

Nog te zien op woensdag 4 mei 2022 om 15u + 20u in Museum Vleeshuis Antwerpen.

 

ATV-reportage: https://youtu.be/7ndUOdGFM3g

 


Jukebox 2022, on the road again

Mooie liedjes duren soms wel lang. 22 jaar geleden stonden Nele Bauwens, Tine Embrechts en Lucas Van den Eynde voor het eerst samen op het podium met *Jukebox 2000*, een interactief muziekprogramma waarbij het publiek de selectie uit 100 Nederlandstalige liedjes mee bepaalt.

Jarenlang schuimden ze de theaters af. De show werd bijzonder gesmaakt en op verzoek breidden ze in 2020 hieraan een vervolg met *Jukebox 2020*.

De tour werd vroegtijdig stopgezet (corona), maar nu is het zover. Er is gerepeteerd, getry-out en Nele, Tine en Lucas, geruggensteund door een 10-koppig orkest met blazers en strijkers, hebben er veel goesting in

JUKEBOX 2020 een levende jukebox!

 

Nele, Tine & Lucas  @ De Madammen Radio 2

 

04/03/22 CC De Zoerla, Westerlo om 20:00 - Tickets www.westerlo.be

05/3/22 CC De Binder Puurs om 20:00 - Tickets www.ccbinder.be

19/3/22 CC De Adelberg Lommel om 20:15 Tickets www.ccdeadelberg.be

Volledige speellijst: www.garifuna.be/agenda

 

 


Geslaagde aftrap Vrouwen zingen Boudewijn de Groot

Het was een geslaagde aftrap van *Als de rook om je hoofd is verdwenen* én een verademing voor iedereen om weer op het podium te staan.

De reportages van RTV + VRT Het Journaal kan je hier bekijken:

RTV TV Plus @ repetitie GC ’t Blikveld Bonheiden 26/1: https://www.rtv.be/artikels/barbara-dex-brengt-eerbetoon-aan-50-jaar-boudewijn-de-groot-a10967
VRT Het Journaal @ première CC Den Blank Overijse 29/01: https://youtu.be/buzt_WlTGZA


Vrouwen zingen Boudewijn de Groot

Aftrap nieuwe theatertournée ALS DE ROOK OM JE HOOFD IS VERDWENEN op zaterdag 29 januari 2022 om 20u30 in CC Den Blank, Overijse.

Els Dottermans, Andrea Croonenberghs en Barbara Dex vertolken -met de goedkeuring van de Meester zelf- nummers van Boudewijn de Groot. Ze vertoeven in uitstekend gezelschap, want niemand minder dan Marcel (zoon van) de Groot begeleidt op gitaar en een voltallige liveband maakt het plaatje compleet.

De verrassende songkeuze en eigenzinnige invulling verheffen de voorstelling boven louter 'een overzicht'. Akoestische nummers, stevige nederpop en rockende nummers wisselen elkaar af. 
De zangeressen zingen samen en apart en laten u zo optimaal genieten van het prachtige oevre van Boudewijn de Groot.

Met
Els Dottermans, Andrea Croonenbergs, Barbara Dex - zang
Marcel de Groot - gitaar
Wouter Berlaen - bas
Pedro Gordts - toetsen
Bert Huysentruyt – drums
Marc de Boeck – accordeon, keyboard

Volledige speellijst: zie agenda.


Kerst met Barbara Dex & Sandrine, een hartverwarmende afsluiter voor 2021

Zondag start de mini-kersttour Rocking Around The Christmas Tree met Barbara Dex & Sandrine.

Barbara en Sandrine samen op het podium is a match made in heaven. In dit kippenvelconcert zingen ze traditionele en hedendaagse kerstklassiekers, gospel- en a-capellaliederen én soulnummers.
Een hartverwarmende afsluiter voor 2021.

Speeldata:
zo 12dec Hof van Boeres Londerzeel, 20u15 (uitverkocht)
di 14 dec Hof van Boeres Londerzeel, 20u15 (uitverkocht)
wo 15 dec Hof van Boeres Londerzeel, 20u15 (laatste tickets)
vr  17 dec Hof van Boeres Londerzeel, 20u15 (uitverkocht)
zo 19 dec Onze Lieve Vrouwkerk Poelkapelle,16u30   

 


Sixties kerstgezelligheid met De Bonanzas

De Bonanzas maken zich op voor de aftrap van A 1960s Christmas, een kerstshow met een stevige portie sfeer en gezelligheid van weleer.  De Bonanzas zoals u ze nog maar zelden zag: ingetogen en intiem. Ze vertolken onvervalste kerstklassiekers, nummers van The Beatles, The Stones, Nat King Cole, Bing Crosby, The Beach Boys, Paul Anka en zoveel meer. Om van te watertanden!

Aftrap: 3 december (20:00) in Sint-Anneke Centrum Antwerpen.

Volledige speellijst: zie AGENDA.